09-04-18

Rotterdam marathon, wat was je mooi maar ook weer zwaar!

Eindelijk was het dan zover! Maanden, weken, dagen naar toe geleefd! Na de Kustmarathon in Zeeland schreef ik mij direct toen het mogelijk was weer in voor de Rotterdam marathon! De Kustmarathon en de Rotterdam marathon zijn wel mijn meest favoriete marathons tot nu toe! Zoals je weet ben ik opgegroeid in Zeeland, mijn ouders wonen daar nog en ik ken daar ook nog vele mensen van vroeger. Ook in Rotterdam heb ik een aantal jaren gewoond. En toen ik daar nog in 2005 woonde, wilde ik daar nog voordat ik daar weg zou gaan, de Rotterdam marathon gaan lopen. Het was toen nog een thuiswedstrijd voor mij! Alleen kende ik er lang niet zoveel mensen als nu! Maar toch vond ik de eerste keer in Rotterdam ook geweldig! Maar ik zou pas 10 jaar later, in 2015 voor de 2e keer Rotterdam gaan lopen. 

30441131_1925714997438886_2213765809325418657_n.jpg

Inmiddels is dit nu alweer de 5e keer dat ik deze marathon zou gaan lopen. Ik heb hem dan in 2005 gelopen, 2015, 2016, 2017 en nu in 2018! In 2016 had ik via Facebook via "Ik loop hard" mensen leren kennen die ook deze marathon zouden gaan lopen. Er werd ook een speciale 'Ik loop hard" kleedruimte geregeld. Ook leerde ik de groep van Rotterdammarathon Deelnemers op Facebook kennen en die hadden ook een ruimte geregeld. En speciale shirts. Deze mensen zag ik ook toen er een groeps foto werd gemaakt van de Ik loop hard groep en de RMD groep.

Groeps foto RMD 2018.jpg

Het jaar erop wist ik ook aan zo'n fraai groen RMD shirt te komen en maakte ik ook gebruik van de Greenroom ruimte die zij hadden geregeld. Alleen was ik daar per ongeluk in gekomen. Want ik zou eerst weer bij de Ïk loop hard" groep mij omkleden. Maar ik kon die ruimte helaas niet vinden en mocht ik van de organisatie van de Greenroom mij bij hun omkleden. Inmiddels kende ik al aarig wat mensen uit die groep.

En zo besloot ik mij dit jaar wel officieel op te geven voor de Greenroom. Dit jaar was het in Brasserie Engels bij centraal station. Ook heb ik weer een groen shirt besteld en dit jaar met mijn naam erop! Dus ik hoorde er helemaal bij! Hoe dichter de datum naderde hoe meer zin ik er in kreeg om naar Rotterdam te komen en een groot aantal van die mensen te zien, die ik via Facebook min of meer had leren kennen. Een aantal waren er vorig jaar ook bij, dus ik kende er al aardig wat!

Zaterdag ben ik samen met mijn dochter, Kirsten al richting Rotterdam gereisd. Kirsten ging 's middags meedoen aan de 1 km kidsrun en ik liep mee als haar coach! Ouders mochten meelopen met hun kind maar je moest dan wel een Coach nummer kopen voor 2 Euro. Prima, Kirsten vond het anders niets om in een voor haar vreemde stad alleen te gaan rennen! We moesten eerst de startnummers nog ophalen. De auto hadden we deze keer bij Hofplein geparkeerd zodat we dichtbij de start van de kidsrun waren! De hardloopkleding deden we in de parkeergarage aan en we hadden nog net een uur om de startnummers op te gaan halen.

30443018_1925715524105500_4758207041132001289_n.jpg

Om 14:15 ging haar startgroep van start. Ze stond tussen de 9-10 jarige. Maar er stonden ook kinderen in dat vak die echt een stuk jonger waren dan 9! Wij stonden helemaal achterin het startvak. Toen er gestart werd, moesten we uitkijken dat we niet over andere kinderen vielen! Sommige gingen na een paar meter al wandelen of zelfs opeens stil staan! Maar Kirsten bleef rennen, zigzaggend tussen de langzamere kinderen door! Ze had zelfs nog energie over om het laatste stuk te sprinten! Ze heeft de gehele kilometer gerend! In het begin konden we niet echt goed wegkomen vanwege de drukte, maar halverwege haalde ze nog vele kinderen in! Zij kreeg een mooie medaille na afloop! En kon ze nog een t-shirt ophalen! Nadat de kidsrun klaar was, gingen we weer terug naar de Expo om mijn marathon start nummer op te halen. Er was weer genoeg te zien en te doen op de Expo. Kirsten deed voor mij nog een aanmoedigings boodschap inspreken voor de marathon. Als ik geluk had, kreeg ik die op de dag van de marathon op het 32 km punt te zien!

30582114_1925715367438849_3586725750246240424_n.jpg

30571265_1925715310772188_2526578488938696521_n.jpg

Toen we alles hadden gezien gingen we nog even in de stad kijken. Inmiddels was de cityrun van 4,2 km ook bezig. En vele waren al binnen gekomen. Ik kwam nog wat bekenden tegen die deel hadden genomen aan deze run. En die morgen niet zouden lopen, maar wel de Marathon lopers gingen aanmoedigen. Nog even op de foto in ons Groene RMD shirt.

30531343_1925715260772193_876502790091636011_n.jpg

En later op de middag gingen Kirsten en ik richting Vlaardingen waar we bij vrienden zouden gaan logeren. Kirsten ging zondag met hun kinderen zwemmen en spelen terwijl ik de marathon ging lopen.

Raceday

Eindelijk was het dan zondag 8 april! Ik was er klaar voor! Het zou alsnog een warme dag gaan worden! Eerst werd er gezegd dat de temperatuur niet boven de 20 C zou komen. Maar later zou het toch die dag 22 C worden! Ik had mij daar tijdens mijn trainingen op voor bereid. Ik zou nu pas in een korte tight en t-shirt gaan lopen ZONDER thermohemd eronder! Want die had ik ook tot nu toe aangehad! Zelfs gisteren tijdens de Kidsrun! Hopelijk had dat ook allemaal nut gehad en kon ik de warmte aardig aan!

Ik ging vanuit Vlaardingen met de auto naar het tramstation in Schiedam. Vervolgens pakte ik de metro naar Beurs. En daarvandaan liep ik richting centraal station waar ik de rest van de Groene RMDers tegen zou komen bij Brasserie Engels! Bij de ingang zag ik al een aantal bekende gezichten. Na even elkaar gesproken te hebben ging ik naar boven om mij daar te melden. Ik hoefde mijn naam niet eens te noemen want ik werd door een van de dames herkend die de inschrijflijst bijhield! Ik kreeg een groen bandje om als bewijs dat ik mij had aangemeld voor de Greenroom! Eerst moest ik mij nog omkleden. Ook dat was prima geregeld. Er was een ruimte voor de dames en een ruimte voor de heren.

Ik zag al weer bekende gezichten, iedereen had er zin in. En vroegen aan elkaar wat de doelen waren. Mijn doel was om in ieder geval te finishen! Maar wel onder de 4 uur! Ik had al een bandje gemaakt die ik rond mijn pols kon dragen met de tijden die ik als richtlijn wilde gebruiken. Ik had 3:45 als doel, maar ik wist dat het waarschijnlijk niet haalbaar zou zijn. Maar omdat in ieder geval als richtlijn aan te houden zou ik onder de 4 uur kunnen lopen!

Om 9:00 uur werd er nog voor de Brasserie een groepsfoto gemaakt van diegene die de marathon zouden gaan lopen. De meeste hadden het groene shirt aan. Vorig jaar had ik de groepsfoto net gemist omdat ik te laat was! Maar nu stond ik er wel mooi bij op! Nadat ik alles bij me had, gelletjes, mobiele telefoon, zonnebril en startnummer, liep ik rond 9:30 richting de start van de marathon!  Met een aantal mensen meer liep ik daarheen! De start was niet zoals voorgaande jaren op de Coolsingel maar net voor de Erasmusbrug aan de Schiedamsedijk! Om in het startvak te komen is ook nog een hele klus! Het is hartstikke druk met lopers maar ook met mensen die niet de marathon lopen maar met hun kennis, vriend of familielid die wel meedoet mee te lopen naar hun startvak! Dat zorgt ook weer voor extra drukte!

Maar uiteindelijk stond ik dan in mijn startvak! Ik zou in startwave 2 van start gaan omdat ik als streeftijd 3:45 had opgegeven! Verleden jaar was dat een beetje fout gegaan! Ik had dezelfde tijd opgegeven maar op de een of andere manier hadden ze mij in startwave 5 ingedeeld! Daar gingen juist de lopers van start die er 4:30 of langer over zouden doen! Ik kon toen aantonen dat ik in staat ben om de marathon binnen de 4 uur te lopen, lieten ze me toe in startwave 3. Maar dit jaar was het wel goed gegaan!

Natuurlijk moest ik nog even naar het toilet! Er stonden 3 dixies in het vak maar een enorme rij met mensen die ook allemaal moesten! Ik had nog 20 minuten voordat ons startvak zou starten. En het duurde zeker een kwartier voordat ik uiteindelijk nog even naar het toilet kon gaan! Ondertussen stond Lee Towers "You never walk alone" te zingen Ik vroeg mij af hoe lang deze man dit nog vol bleef houden. Lee wordt ook alweer een jaartje ouder! Maar hij stond er toch weer! Toen hij klaar was kon ik ook zo'n beetje naar het toilet! Ik had nadat ik geweest was nog 3 minuten voordat onze wave mocht gaan lopen! Langzaam maar zeker kwam de groep in beweging en mochten we gaan!

5 Kilometer

Ik begon rustig, ik probeerde weer zo rond de 5:30 te gaan lopen. De eerste kilometers gaan altijd het makkelijkst. Maar nu hadden we na een paar 100 meter al de Erasmusbrug! Gelukkig heb ik dankzij de nieuwe viaducten rond Haaksbergen dit kunnen trainen! Dus de brug oplopen ging geheel zonder problemen! En er stond ontzettend veel publiek op de brug die ons aan moedigde om die brug op te komen! De eerste kilometers vlogen voor mijn gevoel voorbij! De eerste 5 kilometer ging in 26:53. Net iets boven het schema van 3:45.Ik had eigenlijk volgens het schema 26:39 moeten lopen. Maar het uiteindelijke doel was om binnen de 4 uur binnen te komen. Ik hield dit schema puur als richtlijn.

10 kilometer

Voor mijn gevoel liep ik redelijk constant. De benen voelde goed, het was op dit moment ook nog heerlijk om te lopen! Overal veel publiek langs de weg muziekbands, en trommelaars langs de route die ons opzweepte om door te blijven lopen. Al snel bereikte ik het 10 km punt in 53:38 Ik zat nog aardig op het schema, die gaf aan dat ik 53:19 zou moeten lopen. Daar zat ik op dat moment nog 19 seconden boven! Mocht ik dit vol kunnen houden, wat ik eigenlijk al van te voren zee onwaarschijnlijk achtte, dan zou ik zeker net boven de 3:45 uit kunnen komen. Maar eigenlijk hield ik mij daar onderweg niet zo mee bezig. Ik keek per 5 kilometer wat ik liep.

15 kilometer

Nog steeds liep ik lekker en kon het tempo nog steeds vasthouden. We liepen nu bij Slinge! Een oud Marine collega van mij zou daar ook ergens staan om haar man en mij aan te moedigen. Dus ik keek lings en recht om mij heen om te kijken of ik haar al ergens zag staan! En ja hoor! Ik hoorde mij naam roepen! En daar stond ze! Heel enthousiast zoals alle andere mensen die daar stonden te kijken! E was ontzettend veel publiek langs de route! Het was ook mooi weer om buiten te zijn! Het zou alleen alsmaar warmer gaan worden! Het 15 kilometer punt paseerde ik in 1:21:59 dat was inmiddels 2 minuten boven het schema van 3:45, het verval was nu inmiddels 2 minuten! Hier wist ik wel dat het er niet in ging zitten om deze tijd te kunnen halen! Zeker nu de temperaturen opliepen! En ik ging ook bij iedere drankpost rustiger lopen om optimaal te kunnen drinken! Om mij heen zag ik ook al dat mensen het moeilijk kregen en langere stukken gingen wandelen!

Halve marathon!

En toen passeerde ik het punt van de halve marathon! 2 jaar geleden moest ik daar nog stoppen om naar de wc te gaan! Daar had ik nu geen last van! Ik voelde mij nog steeds fit genoeg om lekker door te blijven lopen. Dit punt passeerde ik in 1:55:05! En omdat het nu wel weer warmer werd, ging ik net als vorig jaar langzamer lopen om energie te sparen! Inmiddels had ik nu ruim 2 minuten ingeleverd op het schema. Maar ik liep nog steeds op het schema om onder de 4 uur binnen te kunnen komen! Tenzij ik op het beruchte 35 km weer een inzinking zou krijgen en stukken moet gaan wandelen! Maar ondertussen liep ik nog vrolijk door en werd ik links en recht aangemoedigd door bekende en onbekende mensen! De sfeer was gewoon weer geweldig! Door het groene shirt werd ik vaak aangesproken door mensen die in hetzelfde shirt liepen. En omdat bij de meeste de naam op de achterzijde stond, kon ik ze nog persoonlijk bij naam aanspreken en moed inspreken! Want het werd wel steeds zwaarder. Steeds meer mensen zag ik al af en toe wandelen.

25 Kilometer

Ook het 25 kilometerpunt kwam alweer in zicht! We liepen weer richting de Erasmusbrug, die zouden we voor de 2e keer over gaan! Eerst nog de Laan op Zuid op, een rechte lijn richting de Erasmusbrug die op 27 kilometer lag. Nu merkte ik ook hoe warm het eigenlijk al was! Ik zat op dit punt op 2:17:18, al dik 2 uur onderweg! Het was inmiddels al bijna half 1 in de middag! De temperaturen waar al aardig opgelopen! Dat kon ik goed merken! Ik heb dan ook geen enkele drankpost ingehaald! En om ongeveer 5 kilometer nam ik een gelletje voor extra energie. Even bij de Erasmusbrug moest ik stoppen om net als voorgaande jaren een foto te maken en dan weer gaan!

30443629_1925715190772200_7774386479344847204_n.jpg

30 Kilometer

Hier begint voor de meeste dan ook echt de marathon! Net voordat ik de tunnel in ga bij Blaak zie ik een man die helemaal uitgeput is in een rolstoel door hulpverleners wordt weggereden! Hij was ingepakt met aludekens en zat nog helemaal te rillen. Naarmate ik verder loop zie ik dat meerdere mensen het ontzettend zwaar hebben. En ik blijf zelf maar doorlopen. Ook voel ik ook lichte pijntjes opkomen. Een brandende teen waarvan ik zeker weet dat daar een blaar op zit! Maar ik probeer alle pijntjes te negeren! Er is muziek die iedereen oppept! Zelf loop ik nooit meer met muziek op. Zeker niet met zo'n evenement want er staat zoveel langs de weg! Ik passeer de 30 kilometer nog dit onder de 3 uur! In 2:46:45 passeer ik de 30 kilometer. Nu wist ik het al zeker dat ik die 3:45 niet zou gaan halen! Inmiddels had ik al ruim 7 minuten in moeten leveren. Maar ik ging er nog wel voor om binnen de 4 uur te komen! Dus niet gaan wandelen maar door blijven lopen! En ik kon nog steeds rennen! Want ik liep nog steeds boven de 10 kilometer per uur! Aan de andere kant zie ik de snellere lopers al richting de finish rennen! Zij hebben het na 2 kilometer het erop zitten! En ik moet er nog 12! Over iets langer dan een uur zou ik het er ook op hebben zitten dacht ik!

30441359_10155210209391237_2978366139083190582_n.jpg

35 kilometer

En toen kwam ik op het 32 kilometer punt! Hier zouden de video boodschappen voorbij komen! Ik zag al de schermen waar ze op werden vertoont! Goed kijken of ik de boodschap van mijn dochter voorbij zag komen! Op het eerste scherm niet! Het 2e scherm passeerde ik, nee nog geen Kirsten! Het 3e scherm dan? Nog niet. Nou, zou ik haar net als verleden jaar weer mislopen! En ja hoor op het 4e scherm kwam ze groot in beeld! Helaas kon ik haar niet zo goed horen maar ze was wel even heel groot in beeld! dat gaf mij wer even een boost net als het gelletje wat ik in nam! Ik rende nog steeds! Vorig jaar kon ik ook blijven lopen, maar toen lag het tempo wel een stuk lager! Ik kwam door op 35 kilometer in 3:16:13 Dit moest ik vast blijven houden! Onderweg kwam ik ook nog een teamgenoot van mijn ROPRUN team tegen. Hij was mij eerder gepasseerd onderweg maar ik zeker niet verwacht om hem hier wandelend aan te treffen! Normaal rent hij  veel sneller dan ik. Maar hij zat er helemaal doorheen! Het was ook zijn eerste marathon en dat is toch anders dan een halve marathon. Ik probeerde hem nog op te peppen om met mij verder te lopen. Maar hij kon niet bij mij aanhaken en ik was hem al snel weer kwijt. Maar ik zag steeds meer wandelaars en mensen die niet meer op hun benen konden staan! Ik hoorde sirenes en zag een ambulance rijden! Hier was weer een slagveld! En ik kon zelf blijven rennen, ik was nog niet kapot! Dit kon ik aan! Ik had er hard voor getraind en zou het halen!

30581933_1925714964105556_8476424848174218816_n.jpg

40 kilometer

Op ongeveer 39 kilometer lopen we weer het Kralingse bos uit en dan zie je ook de mensen die daar nog heen moeten lopen! Er lopen nog hoopjes mensen achter mij die dik 12 kilometer moeten lopen! Ik zie er ook veel wandelen en die moeten nog zo'n end! Maar ik was blij en kreeg voor mijn gevoel weer vleugels! Nu nog maar 2 kilometer! Ik zat op de 40 kilometer op 3:45:46 net boven de tijd die ik had willen lopen! Nu zou ik blij zijn om binnen de 4 uur binnen te komen! Ik had nu nog bijna 15 minuten over! Het moest nog zeker te doen zijn!

42,195, Finish!

Het laatste eindje! De finish kwam steeds dichterbij. Mensen die nog voldoende energie hadden gingen versnellen! Net 1 kilometer voor de finish zag ik net dat ze een vrouw de weg afdroegen die helemaal out was! Als een slappe pop hing ze tussen te hulpverleners in! Ik dacht dat is nou balen, ben je er bijna en dan overkomt je dit! Hoe is dit mogelijk? Compleet uitgeput en waarschijnlijk uitgedroogd door de warmte! Mar ik liep nog steeds en kon zelfs nog versnellen op de laatste meters! En haalde mensen in! Een aantal wandelde het laatste stukje maar ik ging door. Jes! Ik keek op mijn klok en zag dat ik binnen de 4 uur was gefinisht! 3 uur 58 en een beetje! Dit was mij gelukt! Als het minder warm was geweest had ik misschien wel sneller gekund. Maar ik was gezond en wel over! Ze hoefden mij niet op te vangen of weg te dragen. Ik kon nog op eigen benen blijven staan! Om me heen zag ik mensen tegen de hekken aanleunen of door een EHBOer opgevangen worden. Er kwam er een in een rolstoel de finish over. Wat waren ze diep gegaan! Ik was het laatste stuk ook even diep gegaan maar ik kwam voor mijn gevoel fit over de streep!

30442963_1925715150772204_6233674436713907274_n.jpg

Ik werd links en recht gefeliciteerd door anderen lopers die het ook hadden gehaald. En kreeg weer een mooie medaille omgehangen! Het was weer gebeurd, het was voorbij! Nog even op de foto bij het "juich moment" en dan door om mijn tijd in mijn medaille te laten graveren! Een tijd waar ik trots op mag zijn in deze omstandigheden!

bba520246e8091e3f58a78606f27dfca.jpg

Na het graveren van mijn medaille liep ik weer richting Brasserie Engels. Daar stond weer een welkoms comité klaar om iedereen die het had gehaald toe te juichen! Daar kon ik me weer even opfrissen en omkleden. Er druppelde steeds meer lopers binnen. De een had een dikke PR gelopen een ander had het ontzettend zwaar gehad en was niet tevreden met zijn of haar eindtijd. Maar allen waren blij dat ze in ieder geval de finish hadden gehaald! En daar ging het deze dag ook om!

30516265_1925715094105543_4173423432302379605_n.jpg

 

Commentaren

Super gefeliciteerd! héle knappe prestatie!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 09-04-18

WoW! Wat goed geschreven Carina! En zo herkenbaar! Grappig, we hebben eigenlijk een marathon samen gelopen. Zelfde tijd, zelfde afstand. Alleen maar 520km ertussen . (Zeg maar een Roparunnerje)

Gepost door: Petea Kerkhove | 09-04-18

Top gedaan, Carina!
Rotterdam is echt heel gaaf om te lopen! ( ik liep mijn eerste marathon daar in '92 , 3.29.14.).
Nu lekker nagenieten, Carina!
Groetjes!

Gepost door: Moniek | 10-04-18

De commentaren zijn gesloten.