19-08-17

Vakantie Mayrhofen in Oostenrijk

Dit jaar zijn we met vakantie geweest in Oostenrijk. Een schitterend land waar je op sportief gebied ontzettend veel mogelijkheden hebt! Wij zaten in het Zillerthal in de plaats Mayrhofen. Ook een bekenede wintersportplaats. Maar in de zomer kun je daar ook genoeg activiteiten ondernemen zoals wandelen, fietsen, hardlopen, en diverse outdoor activiteiten! Wij zaten daar van Zondag 30 juli tot dinsdag 8 augustus. 

Als we op vakantie gaan, dan neem ik ook altijd wel de hardloop schoenen mee! Ik hou er van om nieuwe paden te ontdekken. En in Mayrhofen heb je dan ook diverse mooie hardlooproutes. Ik had thuis al op internet gekeken wat de mogelijkheden waren. Ik kon vlak lopen langs de rivier. Of er voor kiezen om een trail te lopen. Die had je daar in verschillende gradaties. Natuurlijk wilde ik wel wat hoogte meters maken, maar ook niet al te stijl!

XfZm7oylByk6CTrtsy04Qt4IgPe5LUp1q2W1EuZmJWY-1535x2047.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een aantal jaren gelden zaten we met ons appartement boven op de berg en moest ik eerst een stuk naar beneden lopen om vlak te kunnen lopen. Daar heb ik toen een peesplaat ontsteking aan over gehouden! Die fout wilde ik dit keer niet maken! En gelukkig zaten we nu in het dal en kon ik vlak beginnen!

Zondag 30 juli waren we later in de middag aangekomen in Mayrhofen. De eerst dag dat we daar zaten, hebben we de omgeving verkend. En een kaart gekocht waarmee we de gehele week in dit gebied gebruik konden maken van de kabelbanen zodat we ook hoog de bergen in konden gaan. Het is een schitterende omgeving om te wandelen!

Dinsdag 1 juli

deed ik daar mijn eerste looptraining. Een ronde om daar de omgeving te verkennen. Ik ging al vroeg op pad! Het was nog rustig op straat! En was ik mooi voor het ontbijt weer terug in ons pension en kon ik daarna weer op pad met mijn gezin. 

-2KGnxa8P8eBS_1vGFjDd6iKA17DTyMn-zeKyfRAHok-2048x1536.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn eerste run bleef ik in de buurt van Mayrhofen om zo ook het dorp te kunnen verkennen. Ik zag diverse bordjes wat je kon volgen om een mooie route te kunnen lopen. Er waren genoeg richtingen waarheen ik kon lopen. Ik deed een ronde van ongeveer 10,3 kilometer. Mijn plan was om de dag te gaan lopen. Mijn man had zijn ATB bij zich, en hij fietste dan op de ochtenden als ik dan niet ging lopen.

Mpne6wlWofPUoy3Rm8BxnmzJXIizh-3se5wIF9_nvz0-2048x2048.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hardlopen doe ik juist graag in een onbekende omgeving. De paden thuis ken ik onderhand nu wel. Als ik dan op vakantie ben, vind ik dit de ideale manier om zo de omgeving te kunnen bekijken. En met de bergen kan ik ook nog eens wat variatie toevoegen aan mijn trainingen. In Oostenrijk loop je dan toch heel anders dan in ons vlakke landje. En waar ter wereld ik heb gelopen, overal kom je andere hardlopers onderweg tegen. Zo ook in mayrhofen!

Donderdag 3 augustus

Alweer vroeg op pad om een ronde te gaan rennen in Oostenrijk! Vandaag wilde ik wat hoogte meters pakken en een eind langs de rivier lopen. Daar kwam ik juist meerdere hardlopers tegen. Op de paadjes die omhoog gingen kwam ik vrijwel geen lopers tegen! Langs de rivier was toch het populairst om te lopen omdat het vlak was! Ik ben richting Ramsau gelopen, een dorp wat ongeveer zo'n 6 kilometer verder van Mayrhofen lag en daar ben ik weer omgedraaid en terug gelopen naar Mayrhofen! Zo had ik er weer 15,2 kilometer opzitten!

7QipBFvRDgzDS2lkllv9NKRwCyK3M-2eUmdxRB0m7no-1536x2048.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

whofBYOu1utQ97mWEe4ZXr8UEgxj9YbmocBbtcV7fBM-2048x1152.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                          Hier heb ik de weg voor mij alleen!

zaterdag 5 augustus

Weer een mooie loop gedaan. Alleen onderweg drukte ik mijn horloge op stop zodat ik hem tot 3 keer toe opnieuw heb moeten starten. Ik wilde een route lopen die je kon volgen via de vaste looproutes, wat een heel eind omhoog ging. Maar helaas, door de harde regenval kon ik niet verder omdat ik langs een waterval moest lopen wat geblokkeerd was door een grote boom. Ik had er toen net 2,57 km opzitten en drukte per ongeluk op stop!

lfnSohK5zTpTbaeRDZY-Tf7RmrBrb-K11psdRaQ_YQk-2048x2048.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daar durfde ik niet overheen te klimmen en ben maar omgedraaid! Toen kwam ik op een skipiste uit waar een springschans op zat!In de zomer ziet zo'n ski helling er totaal anders uit dan in de zomer! En weer drukte ik per ongeluk op stop omdat ik daar foto's wilde maken!

SNoVcv7MAUvd_HguU5nkFoUpGKLu9RecNW7igPMuxJ0-2048x2048.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                              De datum bij deze foto klopt niet, het moet 5 augustus zijn!

                                              

aiJO5pCnk0Lz9tKlNet5azhVILTLIYWx-RMoGEEEemI-2047x1535.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                        De skipiste, maar nu wandelpad!

Ik vervolgde weer mijn weg naar beneden, toen ben ik weer richting het dal gelopen en een stuk langs de rivier gelopen. Het was wel een lekkere temperatuur maar de zon was weg! Het bleef wel droog maar later op de dag zou het ontzettend hard gaan regenen!

Zilvermijnen van Schwaz

20170806_122321.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat het zondag de gehele dag regende en ook geen moment droog werd! Zijn we vanuit Mayrhofen naar de Zilvermijnen van Schwaz gegaan. We waren daar redelijk op tijd. Want we konden onze auto nog redelijk dichtbij de mijn parkeren. Er stonden al aardig wat mensen bij de kassa. Maar toch waren we vrij snel aan de beurt! Nadat we de entree kaartjes hadden gekocht, werden we omgeroepen om een zilveren regenjas en helm op te halen om in de mijn te gaan. Kinderen kregen een rode jas en helm. Er ging een gids mee, die ons het een en het ander over de geschiedenis van de mijn zou gaan vertellen. We liepen naar de ingang van de mijn waar we plaats moesten nemen in een oorspronkelijke mijntrein. Hij is zo smal, en de gang waar we doorheen moesten ook! Er werd ons verteld om gedurende de rit handen binnenboord te houden en geen foto's te maken of te filmen. We gingen dan zo'n 800 meter de mijn in!

20170806_105649.jpg

 

 

 

 

20170806_121110.jpg

 

 

 

 

We kregen allemaal een regenjas en helm voor in de mijn!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het was er erg nauw en vochtig! Vandaar dat we die regenjas aankregen! En omdat het nogal nauw was en zo ook het risico liep om je hoofd te stoten, kregen we die helm op! Kirsten vond het toch wel een beetje spannend, want het was er best donker en af en toe voelde je een druppel water langs je heen glijden!

We kregen in de mijn een rondleiding en de gids vertelde in het Duits de geschiedenis van de mijn. Ook zagen we documentaties, die wel in het Nederlands waren, over het harde leven van de mijnwerkers en over de grote zakenfamilies die met het zilver van Schwaz invloed hadden op de politiek van Europa en de ontdekkingen van de nieuwe wereld. In het begin groeven ze maar enkele millimeters per dag om maar op zoek te gaan naar zilver en koper!

Waar we de mijntrein uitstapte werden we gewaarschuwd door de gids dat de gangen nogal laag waren! Vandaar die helm, want je stootte zo je hoofd als je recht op wilde lopen!500 jaar gelden, toen waren de mensen niet groter dan 1m50! Er hebben in die 500 jaar meer dan 10.000 mijnwerkers naar zilver en koper gezocht en Tirol tot een van de rijkste landen van Europa gemaakt!

Een van de grootste problemen in de mijn is het vollopen van de schachten met water. Waar voorheen het water uit de schacht werd geschept door mensen die emmers met water door naar boven gaven, werd in 1554 in Schwaz een waterhefwerktuig ontworpen voor in de mijn. Een groot waterrad bleek de oplossing. Toen ook een tweede werd geplaatst kon men 1,2 miljoen liter water per dag wegpompen. Dit technisch hoogstandje werd in die tijd beschreven als een wereldwonder en is nog steeds in de mijn te zien. Het rad wat nu in de mijn te zien was, is een replica van het echte rad wat in die tijd werd gebruikt. Tijdens de rondleiding werd het rad ook nog even in werking gezet met een spannend muziekje!

Zilvermijn-Oostenrijk-Het-waterrad.jpgDe omstandigheden waren slecht, de mijnwerkers in die tijd werden niet oud! De rondleiding maakte wel weer veel indruk op onze dochter van 8! Zij vroeg zich af waarom er ook kinderen in de mijnen moesten werken in die tijd. Want op een van de filmpjes die we daar te zien kregen zag je ok kinderen aan het werk. En een dode mijnwerker!

De rondleiding duurde ongeveer een uur. Daarna gingen we weer terug naar het mijntreintje! Maar eerst moesten er weer mensen uitstappen voor de volgende rondleiding voordat wij weer op konden stappen. je kon wel merken dat het buiten slecht weer was, want toen we de mijn verlieten, stonden er al weer rijen mensen te wachten bij de kassa en bij de kleedruimte waar je je helm en jas moest ophalen of inleveren! Wij waren gelukkig ruim op tijd daar heen gegaan want inmiddels stonden de parkeerplaatsen vol met auto's tot aan het weiland aan toe! En het bleef maar regenen!

Daarom zochten we een binnen speeltuin op waar Kirsten zich lekker kon uitleven! Maar ook daar was het natuurlijk ontzettend druk!

Maandag 7 augustus

 20170807_063251.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze laatste dag in Mayrhofen! Eerst ging ik 's morgens vroeg nog een lange duurloop doen! Gelukkig was het droog en zou het een mooie zonnige dag gaan worden. In de middag ging ik samen met Kirsten gaan Canyoningen. Ik stond al om 6:30 in mijn hardloopkleren buiten om hard te gaan lopen. Het was weer mooi weer! Maar kon wel merken dat het flink geregend had. Het water in de rivier stroom de hard en stond ook vrij hoog! Dat beloofde nog wat voor ons Canyoning avontuur!  

 20170807_064712.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik wilde een trail gaan volgen, die vanaf Mayerhofen richting Zell am ziller liep. Het ging op en af! Dus ik maakte ook weer wat hoogte meters, vervolgens liep ik weer een heel eind langs de rivier. En liep toen via de andere kant van de weg weer de berg op. Voor mijn gevoel ging het erg gemakkelijk en had ik er zo weer dik 20 kilometer op zitten! En dat nog zonder een ontbijt! En drinken hoefde ik voor onderweg ook niet mee te nemen. Want onderweg kom je genoeg water posten tegen! Overal vind je wel ergens een waterfontein waar je vers water uit kunt drinken.

WvN3qM3EH_8g4cOK6dnSzfn0Qs4YZQiqKSagT5vQFQE-2048x2048.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                Mijn laatste training in Oostenrijk werd een lange duurloop van ruim 21 kilometer!

En zo sloot ik deze vakantie af met 61 kilometer hard lopen! En we hebben natuurlijk nog vele kilometers gewandeld maar dat heb ik allemaal niet bijgehouden!

Canyoning

Op de laatst middag in Mayrhofen ging ik samen met Kirsten Canyoningen. We moesten ons iets buiten Mayerhofen ons melden bij een grote garage waar de skibussen voor de wintersport gestald stonden. Daar was ook een grote ruimte waar we ons moesten omkleden. We kregen een wetsuit, helm en speciale schoenen aan. Want in zo'n kloof is het water erg fris! Het had de afgelopen dagen ook flink geregend, dus het water stond ook vrij hoog.

20170807_142153.jpg

Er waren nog meer mensen die meegingen om te canyoningen. Er waren 2 groepen, 1 groep ging een moeilijker parcours afleggen dan wij. Zij waren ook met kinderen die al ouder waren dan 10 jaar. En ik ging samen met Kirsten de makkelijker canyoning doen die geschikt was voor kinderen vanaf 6 jaar. Er waren kinderen bij van 6 tot 10 jaar. Toen we allemaal omgekleed waren werden we met busjes naar de kloof gebracht waar we doorheen zouden klauteren.

P1010204.JPG

Net buiten Mayerhofen werden we samen met een gids afgezet waar we de busjes uit moesten. Eerst werd er een groepsfoto gemaakt, want de gids had een speciale foto camera bij zich. En vervolgens kregen we uitleg waar we op moesten letten en luisteren naar de aanwijzingen van de gids. Toen gingen we op pad. Het water stond op sommige stukken hoog, dus moesten we soms ook kleine stukjes zwemmen. Er waren kinderen en volwassenen die dat toch wel erg koud vonden. Maar gelukkig door het wetsuit was het wel uit te houden. Want zodra je het water uitkwam en een stukje over de rotsen moest klauteren had je het al snel weer warm. Kirsten en ik vonden het helemaal geweldig! we zagen dit als een goede training voor een obstakelrun!

 

P1010206.JPG

                                                             Nog aan het begin van de kloof

Je moest toch wel een redelijk goede conditie hebben om dit te doen. Sommige ouders hadden wel soms moeite om op de hogere rotsen te komen. Onderweg hielpen we elkaar dan ook om ergens op te kunnen komen. Zeker die kinderen moesten we af en toe opbeuren omdat het best hoog was. De gids zei ook wel dat et nu wel lastiger was doordat het water hoog stond. Maar we konden zo wel van de rotsen het water inspringen.

We liepen ongeveer 1 kilometer de kloof in, verder konden we niet omdat er allemaal grote bomen de weg versperde. Daarom draaide we uiteindelijk weer om en liepen dezelfde weg weer terug naar waar we gestart waren. Sommige kinderen hadden het op een gegeven moment ook koud en waren moe. Zeker in de schaduw was het vrij fris, terwijl het die dag toch 30 graden Celsius was! Kirsten liep overal wel gemakkelijk overheen. Samen met nog een groep kinderen liep ze vooraan in de groep en ging ook telkens in het water liggen!

RIMG5891.JPG

RIMG5902.JPG

Er moest soms flink geklauterd worden!

Na ongeveer 1 uur en 30 minuten waren we weer bij het begin aangekomen en gingen we weer met de busjes naar de locatie om ons weer om te kleden. We hadden dan ook echt genoten! Kirsten wil volgende keer weer dit doen! De volgende dag gingen we weer terug naar Nederland. Wie weet dat we dit volgend jaar weer willen gaan doen! Onze vakantie in Oostenrijk was in ieder geval goed geslaagd.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20:56 Gepost door C.Slingerland in Vakantie/reizen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.