24-05-17

Eerste editie van de Twentse Smokkeltrail

 

 

Afgelopen zaterdag, 20 mei stond de eerste editie van de Twentse Smokkeltrail op het programma. Deze trail werd voor het eerst georganiseerd door Atletiek vereniging Iphitos uit Losser. Voorgaande jaren organiserende zij altijd de 3 Landenloop. Je ging dan van start in het centrum van Losser en ging de grens over naar Duitsland en vervolgens liep je weer terug naar het centrum van Losser. Zelf heb ik die ook een aantal keren gelopen. Maar omdat ze iedere keer veel vrijwilligers moesten inzetten in verhouding tot de deelnemers, Organiseerden ze dan de Twentse Smokkeltrail. Lekker rennen door het prachtige natuurgebied rond Losser en over de grens in Duitsland!  

TwentseSmokkelTrailLOGO.png

                                                   Trainingsweek 20

Maandag 15 mei

Voor vandaag stond er ook een trainingsloop op het programma. Ik was alweer goed hersteld na de proef estafette voor de ROPArun. Ik ben ook absoluut niet bang dat ik het niet zou halen om de ROPArun uit te kunnen lopen. Ik voel me fit en heb gelukkig geen blessures. En heb er ook de volste vertrouwen in dat het goed gaat komen. Ook durf ik het aan om de Smokkelaarstrail van 24 kilometer te gaan lopen. Juist een goede training voor het heuvelachtige landschap van Frankrijk! Het was heerlijk weer, niet al te warm om te lopen. Ik zat al snel weer op 13 kilometer!

 

Dinsdag 16 mei

Vandaag heb ik een klein rondje gelopen. Eventjes snel de deur uit gegaan om net nog even voordat ik moest gaan werken, een rondje te lopen. Ik vind het altijd even lekker om te kunnen lopen voor als ik naar mijn werk moet. Even een momentje nog voor mezelf!

 18557433_1573543509322705_1902264053913632228_n.jpg

 Woensdag 17 mei

Ook deze woensdag ochtend ben ik weer met de vaste hardloopgroep gaan lopen. Ik loop meestal wel graag alleen omdat ik dan mijn eigen tempo aan kan houden. En om lekker mijn hoofd leeg te kunnen maken. Maar ik vind het ook wel gezellig om minstens een keer in de week met een groep te lopen. Gezellig met andere lopers een afwisselende training te doen. Ik pas me dan aan de snelheid van de groep. En er worden ervaringen uitgewisseld over de aankomende wedstrijden te praten. Want er gingen uit deze groep nog meer mensen deelnemen aan de Twentse Smokkeltrail. Ik ga meestal lopend van huis naar de atletiek vereniging en vervolgens na de training naar huis. Tijdens dat uurtje lopen we niet zo heel ver. Het was afgelopen woensdag wel erg warm om te lopen. Ook dan wordt de training aangepast.

18581535_1573543549322701_6233509993349434829_n.jpg

Vrijdag 19 mei

Donderdag heb ik niet gelopen. Ik moest overdag werken en ik moest van mezelf ook een dag rust inplannen. Vandaag heb ik wel een rondje gelopen. Een stukje door het bos om alvast te wennen aan de Trail die ik zaterdag zou gaan lopen. Het lopen ging weer zo gemakkelijk dat ik al snel weer bijna 13 kilometer heb gelopen!  

18619981_1573543659322690_3545262287533966471_n.jpg

 

Zaterdag 20 mei, Twentse smokkeltrail.

Vandaag was dan de eerste editie van de Twentse Smokkeltrail. De start was pas om 17:05. Overdag moest ik nog werken. Om 6 uur ging mijn wekker en moest toen nog van 7 uur tot 14:00 uur werken. En na het werken moest ik eerst naar Oldenzaal om een vriendin van de trein op te halen die speciaal vanuit Den Haag was gekomen om met deze trail mee te doen. Zij ging de 12 kilometer lopen en ik wilde van het gehele parcours genieten en liep de 24 kilometer!

Nadat we eerst verkeerd waren gereden, ondanks dat ik een Tomtom bij me had! Kwamen we gelukkig ruim op tijd bij de atletiek vereniging in Losser! Het was nog redelijk rustig toen we de startnummers gingen ophalen! We hadden alle tijd om ons om te kleden en klaar te maken voor de trailrun! Onderweg waren er haast geen drankposten omdat je zelf moet zorgen voor verzorging onderweg. Ik had mijn camelbak opgetopt met water, gelletjes en reepjes. Want zie zou ik wel nodig hebben op 24 kilometer!

18556416_1573543762656013_4041177071463529486_n.jpg

IMG_1270.jpg

 

Toen we de kleedkamer uitkwamen was het al een stuk drukker bij het afhalen van de nummers! Er stond een aardige rij te wachten! Om 16:30 ging eerst de kidsrun van start over 1600 meter, om 16:55 de 5 kilometer loop. Een aantal cliënten met een verstandelijke beperking, van de Twentse zorgcentra trainen ook bij AV-Iphitos en liepen mee op de 5 kilometer! Die ging ik ook nog aanmoedigen want een aantal ken ik van die groep.

En om 17:05 gingen wij van start, nadat er eert een stuke geschiedenis werd verteld waarom dit de Smokkeltrail heette. Vroeger werden er namelijk veel goederen gesmokkeld vanuit Duitsland naar Nederland. En dat vond plaats op smokkelpaadjes waar men ongezien de grens over kon glippen! Alle deelnemers ontvingen ergens langs de grens een pakje boter wat we dan de grens over moesten smokkelen. We konden tegen worden gehouden door een douanier. Die moesten we dan proberen te omzeilen of hard weg te rennen!

Ik ben redelijk voorin gestart. Het was nogal druk op de baan waar we van start gingen, en als je dan de single tracks op ging is het lastig om de langzamere lopers te passeren! Daarom ging ik wat naar voren staan. Eerst moesten we nog een ronde op de baan en daarna verlieten we het sportcomplex om vervolgens het bos in te duiken! Het was een klein stukje bos. Daarna liepen we via een weiland een paardenstal binnen waar we nog over balkjes heen moesten springen.

Start Trailrun Losser.jpg

                                        Bij de start van de eerste editie van de Twentse Smokkeltrail.

Vervolgens kregen we nog een stukje dat we over de weg moesten lopen, maar al gauw gingen we weer het bos in! Toen begon de trail pas echt! Ik was blij dat ik voorin was gestart want ik had nog weinig mensen voor mij lopen! Ik kon lekker mijn eigen tempo lopen. Na ongeveer 7 kilometer kwam mijn vriendin, die veel sneller loopt dan ik mij pas voorbij! Zij had eerst de hele meute in moeten halen. Al gauw werd ik daarna door nog meer mensen ingehaald. Maar die bleken de 12 kilometer te lopen!

Smokkeltrail 2017.jpg

Eerste stukje nog op de verharde weg!

Het was dan ook een zeer pittig parcours. Je had een zandkuil waardoor je heen moest lopen, door weilanden, single tracks. Het ging op en af vooral in het Duitse gedeelte! Maar ik liep lekker ondanks dat het vrij pittig was. Ook keek ik ontzettend goed uit om geen misstap te maken. Want over 2 weken is de Roparun al! Na ongeveer 10 kilometer was er dan een verversingspost. Er stonden snoepjes, fruit, water, cola! Nou daar had ik op dat moment wel trek in! Ondanks dat ik zelf water bij mij had, had ik toch wel zin in cola! Even bijtanken en dan weer verder! Ik werd weer door een aantal mensen ingehaald. Ook wat snellere dames kwamen mij voorbij. Sommige liepen nog zo gemakkelijk en hadden er het tempo er nog goed in! Ik liep redelijk constant en dat probeerde ik ook aan te houden zo rond de 10 kilometer per uur! In het begin ging ik wel wat sneller om de ergste drukte voor te zijn! En op sommige stukjes kon ik niet sneller omdat het op en af ging of we liepen door het mulle zand.

Dit was mijn 3e trail ooit die ik had gelopen! Mijn eerste trail was in 2014 in Renesse, tevens ook mijn langste van ruim 40 kilometer. Vorig jaar maart liep ik mijn tweede trial in Nijverdal, de Salland trail. En eigenlijk nadat ik mijn 1e trail had gelopen, vind ik het echt een mooie en afwisselende tak van hardlopen. Totaal wat anders dan op een asfalt weg. Wel moet je meer opletten waar je loopt. Je kunt je zo blesseren door over een boomwortel te struikelen of je te verstappen in het bos. Toch geniet ik hier meer van dan een wegwedstrijd. De natuurlijke obstakels die je tegen kan komen in het bos maakt het een stuk uitdagender.

18620031_1575941522416237_2864062143865825710_n.jpg

Een zeer afwisselend landschap!

En het is ook niet zo massaal omdat er toch maar een vast aantal deelnemers mee mogen doen. Ook het inschrijfgeld is niet zo gek hoog. Dat komt ook dat ze weinig gebruik hoeven maken van de openbare weg. En ze hebben veel minder vrijwilligers nodig. Als loper wordt er ook van je verwacht dat je zelf je afval mee neemt wat je onderweg gebruikt en dat je zelf voor verzorging zorgt. Want de verversingsposten zijn met een trialrun vaak beperkt aanwezig. Het viel me wel op dat er ontzettend veel mensen zonder een Camelbag of drinken liepen. Terwijl het toch op de site vermeld stond dat je zelf je drinken en eten voor onderweg moest meenemen. Voor vele was het ook hun eerste trialrun.  

Twentse Smokkeltrail 2017.jpg

Op ongeveer 3 kilometer voor de finish kregen we een pakje boter wat we zogenaamd de grens over moesten smokkelen. En ongeveer een kilometer verder stond de douanier ons op te wachten. Van een loper kreeg hij een plak koek aangereikt. Ik vroeg of hij een slokje water wilde hebben. Dat wilde hij niet. Dus ik mocht doorlopen. Vervolgens moesten we nog een stukje over een weiland. Daar moest ik wel even uitkijken om mij niet op het laatste stuk nog te verstappen! Gelukkig kwam ik na 2:17:46 minuten heelhuids over de finish! Met mijn pakje boter! We kregen een houten medaille en een zakje met Krentenwegge! Ik was ontzettend trots op mezelf dat ik ruim binnen de 2 uur 30 ben gefinisht. Zelf had ik verwacht dat ik er 2:30 over zou lopen! Het ging dus weer ver boven verwachting! Ik kwam als 10 dame over de streep van de 46 dames. En van de 168 mensen die gefinisht waren kwam ik als 79e binnen! Net iets meer dan de helft heb ik nog achter mij gelaten. Maar dat vond ik eigenlijk minder belangrijk. Ik heb genoten en vooral ook lekker kunnen lopen!

En mijn vriendin, Marjolein die de 12,5 kilometer liep was al lang en breed binnen toen ik finishte. Zij was zelfs nog als 3e dame gefinisht! Zij kreeg een fles met drank naar huis als extra prijs! Ook zij vond het een prachtige loop! Zeker voor mensen die deze omgeving niet kennen!  Op uitslagen kun je alle finishers zien en ook waar ze vandaan komen. Vanuit het hele land!

18698110_1573543705989352_3191201478988223487_n.jpg

18556418_1573543792656010_1767946564001739105_n.jpg

Dit kregen we toen we binnen kwamen. Krentewegge en een houten medaille.

De boter moesten we de grens over smokkelen! 

18671179_1575941462416243_5474670687678737517_n.jpg

In ieder geval kan ik weer terug kijken op een zeer geslaagde run! Zeker de moeite waard om deze trail volgend jaar te gaan lopen!  Je kunt de 12,5 kilometer doen als je 24 kilometer net te ver vind. Of 5 kilometer, maar die gaat niet echt veel door het bos. Zelf hoop ik zeker volgend jaar weer mee te kunnen doen. Voor mij is het lekker dichtbij huis!

 

15:35 Gepost door C.Slingerland | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.