04-10-10

Geen Kustmarathon in Zeeland, maar een zware halve marathon in Oldenzaal!

Afgelopen weekend was er veel genoeg te doen op sportief gebied. Dit was ook het weekend van de Kustmarathon in Zeeland. Alleen was ik er deze keer niet bij. De omstandigheden daar waren absoluut niet te vergelijken met verleden jaar. De Kustmarathon werd gewonnen door een Algarijn die tevens het parcours record verbrak bij de mannen.

Dit jaar bleven we in Haaksbergen. Mijn vriend moest helpen bij de fietsclub. Ze hadden een tourtocht georganiseerd. En ik wilde ook iets sportiefs gaan doen. Ik ging meedoen aan de Huttenklausloop in Oldenzaal. Mijn hardloopmaatje had tijdens de Kennedymars gevraagd of ik ook de halve marathon in Oldenzaal wilde gaan lopen. Op dat moment wist ik dat nog niet. Ook omdat mijn vriend al die dag bij de fietsclub zou gaan deelnemen aan de tourtocht of mee zou gaan helpen.

Toen ik op de site keek van het Running center zag ik dat er 10 startbewijzen verloot zouden worden. Je hoefde je alleen maar even aan te melden. Deze week kreeg ik bericht dat ik een van de gelukkige was. Ik mocht gratis meedoen aan de "huttenklausloop". Ik besloot de halve marathon te gaan lopen. Een goede voorbereiding op de 20 km van Parijs. Deze ga ik volgende week zondag lopen. Gelukkig waren mijn schoonouders bereid om op onze dochter te passen.

Samen met Ellen, mijn hardloopmaatje zijn we naar Oldenzaal gegaan. Het was een mooie, zonnige dag. Zij had deze loop al eerder gelopen en wist dat het een zwaar parcours was. En zeker met het warme weer zou het wel eens zwaar kunnen gaan worden. Ik was toch niet van plan om deze keer voor een snelle tijd te gaan. Niet onder de 2 uur had ik me voorgenomen. Bij de start was het al super druk. Door het mooie weer waren er veel lopers op deze loop afgekomen. Er warenb voor alle afstanden totaal 1400 lopers op afgekomen. En voor de halve marathon alleen al bijna zo'n 325 lopers!

Ik ben heel rustig van start gegaan. In het begin liep ik nog met Ellen. Maar die raakte ik na ongeveer 3 km kwijt. Dus ik liep verder mijn eigen tempo. En het was inderdaad een erg zwaar parkours. Zeker door die hoge temperaturen. Ik had ook een lange tight aangetrokken, niet omdat ik het koud had. Maar ik heb nog steeds een beetje last van mijn kuiten. Vooral op die klimmetjes voelde ik ze. Daarom ben ik op de hele steile stukken gaan wandelen. Het was een prachtige loop. Ik genoot van de prachtige omgeving.Voor mijn gevoel ging de tijd ook snel voorbij. Na 2 uur en 3 minuten kwam ik over de finish. Ik was niet echt uitgeput. Na ongeveer 2 minuten kwam ook Ellen over de streep, zij had het ook rustig aan gedaan en vooral genoten onderweg.

IMG_0239[1].JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met groen shirt en lange tight ben ik.

 

 

 

De Huttenkloasloop werd gewonnen door; Bjorn Geerdink in 1:15:34 en bij de dames; Claudia Grundel in een tijd van 1:35:33

Zelf kwam ik als 36e dame over de finish in een tijd van 2:03:37. Er deden totaal 65 dames mee.

Waar komt eigenlijk de naam Huttenklaus vandaan?

Huttenkloas

Kloas Annink, ook wel Huttenkloas genoemd, was een berucht en gevreesd man. Hij smokkelde gestolen kuddes, drank en werktuigen over de grens om deze daar te verkopen. Hij schroomde er niet voor om iemand die hem tegenwerkte of wilde aangeven uit de weg te ruimen.

 

Toen in 1774 een kousenkoopman uit Hannover niet van de Goorse wintermarkt huiswaarts keerde, ging diens vader op onderzoek uit. Hij vond overtuigende bewijzen dat Klaas Annink voor de verdwijning verantwoordelijk was.
Huttenkloas werd daarop gearresteerd en enkele maanden vastgehouden in een speciaal daarvoor vervaardigde stoel. Dit omdat de man zo groot en sterk was dat niemand hem durfde te transporteren.

Het werd bewezen dat hij 44 diefstallen en 2 moorden had gepleegd. Op grond hiervan is hij uiteindelijk op 14 september 1775 samen met zijn zoon Jannes in Oldenzaal geradbraakt. Ook zijn vrouw Aarne werd omgebracht. Hoeveel diefstallen en moorden hij werkelijk heeft gepleegd is sinds twee eeuwen een goed bewaard geheim gebleven.

Volksverhalen rond roofmoordenaar Huttenkloas

Gewelddadige overvallen zijn van alle tijden. Een roofmoord, waarbij het doden van het slachtoffer doelbewust onderdeel uitmaakt van het plan, is een lugubere uitzondering. Weerzinwekkende moorden blijven lang hangen in het collectieve bewustzijn. Zo is het Huttenkloas ook vergaan. Samen met zijn zoon Jannes en zijn vrouw Aarne behoort Huttenkloas in Twente tot de laatste criminelen die ter dood veroordeeld zijn. Op 13 september 1775 was het volk in en rond Oldenzaal toegestroomd om de voltrekking van het doodvonnis op het galgenveld te aanschouwen.

Klaas Annink werd in 1710 geboren in een plaggenhut of grondhut in de marke Bentelo, vandaar de naam "Huttenkloas". Onder deze allerarmsten was diefstal en smokkel een geoorloofd middel van bestaan.
De brutale roofpartijen van Klaas Annink lopen uiteindelijk uit op gruwelijke moordpartijen. Het slachtoffer wordt met een bijl de schedel ingeslagen.

Tot op de dag van vandaag worden er in de omgeving van Hengevelde nog verhalen over Huttenkloas verteld. Ook is er veel over geschreven. NIet alle verhalen zijn even betrouwbaar. In verband met de armoede wordt de struikrover soms vergeleken met Robin Hood.

 Bron;  site Huttenklaosloop

 

10:53 Gepost door C.Slingerland in hardlopen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

toch wel knap gelopen hoor. Proficiat.

Gepost door: natalie | 06-10-10

toch wel knap gelopen hoor. Proficiat.

Gepost door: natalie | 06-10-10

De commentaren zijn gesloten.